Cena ropy WTI dnes stagnovala okolo 93 USD za barel

07.01.2013 Celý región

New York 7. januára (TASR) - Cena americkej ropy dnes stagnovala okolo úrovne 93 USD za barel (159 litrov), keďže na trhoch stále pretrváva neistota okolo stavu ropných zásob po nečakanom poklese minulý týždeň, ako aj v súvislosti s ďalším vývojom programu nákupu vládnych dlhopisov americkou centrálnou bankou Fed. Informovala o tom agentúra AP.

Fed minulý týždeň zverejnil zápisnicu z decembrového zasadania. Tá ukázala, že niektorí členovia jej predstavenstva začínajú mať obavy z rizík, ktoré predstavuje program nákupu vládnych dlhopisov. Hoci má centrálna banka zatiaľ v pláne pokračovať v tzv. kvantitatívnom uvoľňovaní s cieľom podporiť ekonomiku, postoj niektorých jej členov vyvolal na trhoch obavy, že do konca roka tento program zastaví.

Trhy okrem toho vyčkávajú na informácie o stave ropných zásob v USA. Americký ropný inštitút by mal svoju správu o stave zásob zverejniť v utorok (8. 1.) a o deň neskôr by tak mal urobiť Federálny úrad pre energetiku.

Cena americkej ľahkej ropy WTI vzrástla v popoludňajšom obchodovaní v New Yorku o 12 centov na 93,21 USD (71,49 eura) za barel potom, ako v priebehu dňa zaznamenala pokles na 92,42 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 10 centov na 111,21 USD/barel. (1 EUR = 1,3039 USD)
 

Vyberte región